mittlivochalltruntomkring

2013-09-14
03:19:00

♄ James Patrik MelbĂ©us ♄

Den 5 September 2013 kl 10.35 kom Àntligen vÄran Àlskade son till vÀrlden!
Han vÀgde 3605gr och var 50 cm lÄng!
 
 
James förlöstes med ett planerat Kejsarsnitt, dÄ han lÄg i sÀtesbjudning!

Vi som hela tiden trott att han legat med huvudet nedÄt fick en liten chok nÀr vi i graviditetsvecka 38 var inne pÄ kontroll hos barnmorskan. VÄran ordinarie BM var sjuk, sÄ vi fick gÄ till en annan. NÀr hon kÀnde efter hur han lÄg i magen sÄ vart hon sÄ osÀker pÄ om han hade huvudet nedÄt, sÄ vi kollade med ett ultraljud och dÀr sÄg vi att han lÄg med rumpan nedÄt. SÄ dagen efter fick vi Äka in till BB och göra ett sk vÀndningsförsök!
KvÀllen innan fick jag fasta, dÄ det finns en ytterst liten risk att nÄgot gÄr snett och man mÄste plocka ur bebisen ur magen!
SÄ morgonen efter sÄ Äkte vi in, och usch vad nervös jag var!! NÀr vi kom dit sÄ fick vi sitta och vÀnta en liten stund, sen fick vi komma in pÄ ett rum, och dÀr satte dom en CTG kurva pÄ mig och gjorde ett ultraljud. Allt sÄg bra ut och dom bekrÀfta att bebisen lÄg med rumpan nedÄt.

Dom satte in en kanyl i armen pÄ mig, tog lite blodprover. Sen nÀr lÀkaren kom sÄ fick jag nÄgot som kallas för Bricanyl (om jag inte mins helt fel) det gör att livmodern slappnar av. Fick en liten mild hjÀrtklappning av det och började skaka lite i kroppen, vilket var en helt normal biverkning.
Sen började vÀndningsförsöket, LÀkaren tryckte pÄ lite olika stÀllen pÄ magen, men hon lyckades inte fÄ bebisen att vÀnda sig. SÄ dom ringde ner en till lÀkare för att fÄ lite hjÀlp. SÄ tillsamans försökte dom fÄ bebisen att vÀnda sig. Men tyvÀrr misslyckades försöket. Det Àr bara 50% chans att ett sÄnt hÀr försök lyckas. Och tyvÀrr gjorde det inte det för oss..
Efter försöket sÄ satte dom Äter igen pÄ mig CTG kurva och kollade med UL igen för att se sÄ att allt var bra med bebisen. Jag fick ligga med ctg kurvan i ca 30 min (för att kolla bebisens hjÀrtljud). Under tiden fick jag och Patrik diskutera hurvida vi ville att sjÀlva förlossningen skulle gÄ till.
PÄ vÄrat BB fÄr man nÀmligen chansen att föda i sÀtesbjudning(inte alla som erbjuder det tydligen), om man uppfyller visa krav! BÀckenet mÄste vara brett nog, och bebisen fÄr inte vÀga mer Àn 4 kg vid förlossningen. Och man blir aldrig igÄngsatt pÄ nÄgot vis, utan vÀrkarbetet mÄste starta av sig sjÀlv och vara bra nog..

Vi valde att göra ett kejsarsnitt dĂ„! Det kĂ€ndes bĂ€st! SĂ„ vi vart inbokade för KS den 5/9.. Egentligen brukar man göra planerade snitt 7-10 dagar innan BF, men det var fullt sĂ„ vi fick en tid "bara" 4 dagar innan BF. Men det gick ju bra Ă€ndĂ„. Och hade vi fĂ„tt 7 dagar innan, sĂ„ hade det varit pĂ„ Englas födelsedag. SĂ„ det kanske var lika bra. Även om jag tycker det hade varit lite kul ;)
 
Sen började den lÄÄÄÄÄÄnga vÀntan pÄ den 5 September!! Och extra lÄngt kÀndes det som eftersom vi höll det lite hemligt ocksÄ.. Bara syrran och nÄgra vÀnner till mig Och min underbara Septembergrupp pÄ fb som visste om vad som skulle ske! Största anledningen till att vi höll det hemligt var att mamma och pappa inte ville veta nÀr det skulle ske.. Och samtidigt kÀndes det lite roligare att fÄ "överaska" alla med nÀr han kommit :)
 
TvÄ dagar innan snittet sÄ fick vi komma till sjukhuset och trÀffa en narkoslÀkare för att prata om sjÀlva snittet.. Lite om vad som skulle hÀnda och ske, och vi fick en chans att frÄga frÄgor om vi undrade nÄgot.
Efter vi pratat med lÀkaren, sÄ gick vi ner till BB för att göra ett UL och se att bebisen lÄg kvar i sÀtes, vilket han gjorde. Skulle det vara sÄ att han inte gjorde det, utan vÀnt sig rÀtt med huvudet nedÄt sÄ skulle inte snittet bli av! Men som sagt sÄ lÄg han kvar med rumpan nedÄt :)
 
KvÀllen innan snittet sÄ fick jag ringa in till BB för att fÄ en tid att komma in pÄ. Och som tur var sÄ stod vi som nr 2 i listan, sÄ kl 8.00 skulle vi vara pÄ plats! Och innan jag gick och la mig sÄ fick vi bÀdda rent i sÀngen och jag var tvungen att duscha med bakteriedödande tvÄl.
NÀr vi gick och la oss började jag bli lite nervös, men lyckades somna efter nÄgon timme. Vaknade vid 3 tiden och var tvugen att gÄ pÄ toa, lyckades somna om efter det, men vaknade igen straxt före 4 och kunde verkligen inte somna om!! För dÄ var jag sÄ himla nervös!
Tyckte tiden fram tills klockan rinde vid 6 sniglade sig fram.. Men nÀr den Àntligen ringde sÄ skaka jag liv i Patrik och sen samlade ihop mina klÀder och hoppa Äterigen i duschen och tvÀtta mig med det dÀr medlet. KlÀde sen pÄ mig och efter det Äkte vi..
 
NÀr vi kom in, sÄ fick vi trÀffa barnmorskan som skulle vara med oss under förlossningen. Erik hete han, en jÀtte trevlig kille! Erik gjorde ett sista UL för att kolla lÀget och mycket riktigt sÄ lÄg han bekvÀmt kvar i sÀtes.. Och sen lyssna han efter bebisens hjÀrtljud och tog mitt blodtryck. Allt sÄg okej ut, sÄ han visade oss till ett rum, dÀr vi fick byta om och sen vÀnta pÄ vÄran tur. Det vart en liten vÀnte tid pÄ drygt 1 h, dÄ det blivit en liten försening för paret innan oss. Men sen tillslut sÄ fick vi kila ner till operation avd. dÀr fick jag en kanyl med dropp inkopplat och sen fick vi vÀnta nÄgra minuter. NÀr det vart vÄran tur sÄ gick vi in i operationssalen och sen rullade allt pÄ i en vÀldig fart! Dom var ca 7 personer som började kopla in mig i div apparater och fixade och trixade med mig.
NarkoslÀkaren satte in en ryggbedövning pÄ mig, och jag som varit sÄ nervös för den vart posetivt överaskad! Det kÀndes ju sÄklart, men gjorde inte sÄ ont som jag trott det skulle göra.
SÄhÀr snygga var vi inför snittet :) haha! Ett gott skratt fick vi allt :)
 
 
Bedövningen kikade igÄng direkt och jag vart bedövad frÄn bröstet och nedÄt. verkligen en skum kÀnsla att inte kunna röra sig alls!
Dom satte in en kateter och sen gjorde narkoslÀkaren ett test för att se om jag kÀnde nÄgot. Testet gick ut pÄ att han satte en kall sak mot min arm först, och dÀr kÀnde jag av den, och sen satte han pÄ det bedövade omrÄdet och dÀr kÀnde jag inte av den alls. SmÀrta och kyla var tydligen samankopplat med varandra.
 
Dom satte upp ett skynke framför oss (Patrik fick sitta pÄ en stol vid mitt huvud) och sen satte dom igÄng. Jag började mÄ lite illa, sÄ jag fick syrgas i nÀsan vilket var jÀtte skönt.
Sen kÀnde jag hur dom drog och ryckte/tryckte pÄ magen, och helt plötsligt hör man bebisen skrika! Vilken kÀnsla! jag kunde inte sluta le :)
Och Patrik vart helt tagen♄ Har aldrig sett honom sĂ„. Helt mĂ„llös var han, fick inte fram ett ord♄ Haha, jag hade jĂ€tte kul Ă„t det :)
Barnmorskan kom runt med James sĂ„ vi fick se honom, och Ă€ven se att det var just en James, för vi visste inte vilket kön det var pĂ„ bebisen. Även om vi kĂ€nde pĂ„ oss att det var en pojke.
Sen tog han med sig James till rumet brevid tillsammans med Patrik, och klippte navelstrÀngen och fixade lite. Jag vet inte riktigt vad dom gjorde dÀr inne, det fÄr bli Patriks berÀttelse om han vill :)
 

James bara nĂ„gon minut gammal♄

James med barnmorskan Erik!
 
SĂ„ lĂ€nge sydde dom ihop mig, och sen kom Patrik ut med James. Och med lite hjĂ€lp av Erik sĂ„ fick jag upp James pĂ„ bröstet. Lyckan var obeskrivlig♄
 
 
NÀr det var dags att rulla frÄn op, till uppvaket sÄ fick Patrik ta James sÄ dom kunde koppla bort alla slangar och sladdar frÄn mig.
Sen Äkte vi upp till uppvaket och dÀr fick vi stanna nÄgra timmar. Patrik fick lite kaffe och jag fick hÄlla James igen. Erik visade hur jag skulle lÀgga han till bröstet för att kunna amma, men James var inte sÄ vÀrst intresserad av det just dÄ. SÄ vi fick mysa massa istÀllet. Efter ett tag vart jag sÄ trött i axeln av att hÄlla upp honom, sÄ Patrik fick ta över iegn.
BM kom och kolla till oss nÄgra gÄnger och vi passade pÄ att ringa vÄra förÀldrar och syskon för att berÀtta att han kommit nu.

Stolt pappa ♄

4 timmar lÄg vi pÄ uppvaket sen fick vi komma tillbaks till BB, dÀr fick vi ett eget rum. 
NÀr vi vÀl var uppe pÄ BB igen, sÄ vÀgde och mÀtte vi James, och sÄ kollade bm att allt sÄg bra ut och han var tydeligen ett riktigt A-barn ;)
 
Lördag morgon sÄ fick vi Äka hem! Vilket var bÄde skönt och lite jobbigt.

James redo för hemfĂ€rd ♄
 
 
Nu idag Àr James 9 dagar gammal och allt gÄr som det ska! Vi har varit pÄ Äterbesök pÄ BB med goda resultat och igÄr sÄ hade vi hembesök frÄn BVC, och Àven det gick jÀtte bra!
 
Att vara gravid och fÄ barn Àr nog det mest underbaraste, fantastiska och Àven lite av det jobbigaste jag nÄgonsin varit med om. Och jag Àr sÄ galet lycklig!!
Jag kan verkligen inte fĂ„ nog av vĂ„ran fina lilla James! Och jag blir sĂ„ lycklig Ă€nda in i sjĂ€len nĂ€r jag ser Patrik med James, han Ă€r en riktigt stolt pappa ♄
 
♄
♄
♄
♄
♄
♄
♄
Â